Wakacyjny sezon i upalne dni zachęcają do spożywania zimnych napojów i lodów. Jednak to także okres, kiedy łatwo o choroby górnych dróg oddechowych. Pacjenci zgłaszają się z anginą czy objawami zapalenia krtani. Charakterystycznym i nieprzyjemnym objawem tych jednostek chorobowych jest ból gardła. Często utrudnia on spożywanie pokarmów, a nawet picie płynów. Zwłaszcza produkty o wysokiej temperaturze przynoszą nieprzyjemne odczucia podczas jedzenia. W taką porę roku zdecydowanie chciałoby się sięgnąć po lody. Czy lody na ból gardła to dobry pomysł?
Ból gardła – skąd się bierze?
Ból gardła to objaw, który może wynikać z wielu przyczyn. Najczęściej należy do nich podrażnienie śluzówki spowodowane infekcją bakteryjną lub wirusową. Ból gardła i opuchnięcie może także towarzyszyć odczynom alergicznym. Za ból gardła o etiologii bakteryjnej najczęściej odpowiadają paciorkowce (Streptococcus grupy A). Z kolei do chorób wirusowych, które również mogą przejawiać się z bólem gardła, zaliczamy: przeziębienie, mononukleozę, świnkę, odrę, ospę wietrzną, a także grypę. Ból gardła może także wystąpić, kiedy zbyt długo przebywamy w pomieszczeniu o suchym powietrzu. Właśnie dlatego warto pamiętać o nawilżaniu śluzówki gardła, stosując dostępne na rynku preparaty lub korzystając z nawilżaczy powietrza.
Lody na ból gardła – idealny lek na infekcje?
Może się wydawać, że lody są idealnym lekiem na ból gardła. Dzięki swojej temperaturze i konsystencji przynoszą ulgę i łagodzą ten dokuczliwy objaw. Faktycznie, lody są przez wielu uznawane za bardzo dobrą pomoc, zwłaszcza w leczeniu anginy. Czy jednak same w sobie leczą? Oczywiście, że nie! Lody przynoszą jedynie chwilową ulgę. Nie mają jednak żadnego wpływu na drobnoustroje bytujące w gardle w tym okresie. Nie lecząc przyczyny, nie będziemy w stanie pozbyć się infekcji, której dokuczliwym objawem jest właśnie ból gardła. Uczucie zimna, które możemy uzyskać, jedząc lody, może działać łagodząco na obrzęk błon śluzowych. To właśnie dzięki temu odczuwamy chwilową ulgę.
Czy można jeść lody podczas infekcji?
Czy w takim razie w ogóle powinniśmy jeść lody na ból gardła. Odpowiedź nie jest niestety jednoznaczna. Według badań nie znaleziono przeciwskazań, które świadczyłyby o tym, że lody mają negatywny wpływ na przebieg choroby. Możemy przez to rozumieć, że lody na ból gardła nie są produktem zabronionym. Nie oznacza to jednak, że są wskazane w dużych ilościach. Lody, jak wszystkie inne słodycze, zawierają dużo cukru, a ten – sprzyja namnażaniu się bakterii. Podczas infekcji bakteryjnych zdecydowanie lepiej unikać spożywania produktów o dużej zawartości cukru.